Online back-up

Online back-up is extra veilig omdat de fysieke locatie van uw back-up data volledig gescheiden is van de fysieke locatie van uw originele data. In geval van problemen is het volgende om via het internet uw back-up terug te zetten en de continuïteit van uw bedrijf niet in gevaar te brengen. Het restoren van uw data kan vanaf één enkel bestand tot uw gehele database. De snelheid wordt natuurlijk bepaald door te hoeveelheid dat u dient terug te restoren van op afstand en de snelheid van uw internet verbinding.

Er zijn verschillende providers die online back-up aanbieden maar toch moet u goed opletten op de voorwaarden van deze providers. Ook geven soms antivirus beveiligingspakketten een aantal GB gratis online back-up. Welke meestal wel voldoende zijn voor thuis gebruikers maar zelden voor bedrijven daar het aantal GB veel hoger is.
Het is wel handig om voor een Europese provider te kiezen om zo invloed van andere wetgevingen te voorkomen.

Tegenwoordig zit Back-up naar cloud omgevingen ook in de lift. Eigenlijk gaat men als bedrijf zich meer gaan oriënteren op deze cloud omgeving. Zo is men zeker dat men aan de documenten altijd aan kan maar ook dat men direct in de cloud omgeving kan verder werken mocht de lokale server het begeven. Maar ook hier hangen verschillende prijskaartjes en voorwaarden aan vast afhankelijk van de provider die u kiest.

Ook verschillende back-up programma’s zorgen er nu voor dat u op een snelle manier de nodige bestanden naar zo’n externe locatie kunt overbrengen. Meer over back-up programma’s verder in dit dossier.

Offline back-up

Offline back-up is iets waar wel iedereen (hopelijk) al een mee te maken heeft gehad. Meestal is het kopiëren van een bestand (document of foto) naar een USB stick ook al een vorm van offline back-up. Natuurlijk wordt zo’n type van back-up meestal maar als tijdelijk media bedoelt en zal het snel overschreven worden op dit extern medium.
In het offline back-up maken we ook onderscheid tussen twee vormen van offline back-up. Je hebt:

  • Data back-up: Hier gaat u een back-up nemen van uw belangrijkste documenten en foto’s naar een extern medium zonder rekening te houden met de vereiste software programma’s die u al geïnstalleerd heeft. Dit kan software matig gebeuren (Meer hierover verder in dit dossier bij back-up programma’s). of door manueel handeling (kopiëren naar )
  • Systeem back-up: Dit gaat een stuk verder en neem een complete back-up van uw systeem. Dit wordt meestal ook een image genoemd. Hiervoor is wel een software programma nodig die images kan aanmaken. (Meer hierover verder in dit dossier bij back-up programma’s). Maar dit programma zorgt er vooral dat er een volledige kopie van uw hele harde schijf wordt genomen. Dit is niet enkel uw data maar ook uw programma’s en uw besturingssysteem. U kan in geval van een crash van de computer heel snel deze image terugzetten. Afhankelijk van de software kan dit zelf op een totaal verschillend medium. Of u kan simpel wel deze image inladen in een virtuele omgeving om zo 1 specifiek bestand terug te kunnen halen.

 

Een paar belangrijke punten om te onthouden

  1. Back-up regelmatig. Ga er niet van uit dat anderen de gegevens voor je back-uppen, sla dus je eigen belangrijke gegevens op.
  2. Kies voor het juiste type van back-up
  3. Back-up de juiste data
  4. Test uw back-ups
  5. Bewaar uw kopieën elders
  6. Controleer regelmatig de gezondheid van uw computer
  7. Kopieer belangrijke documenten na het afsluiten van het document ook nog ergens anders want er kan steeds iets gebeuren tussen het opslaan en het back-up schema
  8. Bewaar verschillende versies (door telkens andere naam te geven bv bestandv1, bestandv2, …) van het document of bestand totdat u een finaal exemplaar hebt bereikt. Zo gaat er toch minder werk verloren
  9. Print ook regelmatig het document eens uit
  10. Maak een scenario-analyse voor als het misgaat en hoe je de gegevens weer wil terugzetten
  11. Ga voorzichtig met back-up media zoals tapes en DVD’s / CD’s om. Bewaar ze op een droge, koele en donkere lokatie in een beschermende verpakking
  12. Organiseer je back-ups. Verwijder oude bestanden die je niet meer gebruikt en comprimeer de data
  13. Kies de beste back-up software die bij uw noden past.

Klik om verder te lezen over onze meestgebruikte back-up software, of contacteer ons voor een afspraak.