Foute backup kan verregaande gevolgen hebben

Situatie

Het is voor elke persoon een nachtmerrie wanneer plots uw computer crashed, u uw documenten of foto’s kwijt bent. Soms zijn deze niet terug te halen of kost het ontzettend veel geld. Het document kan van levensbelang zijn geweest. De foto kan men niet terug opnieuw maken. Je zit dus verveeld met de situatie. Daarom is het heel belangrijk om op regelmatige tijdstippen een back-up te nemen van al uw belangrijkste data.

Ook voor een bedrijf is het heel noodzakelijk om een back-up te nemen van de belangrijkste informatie (documenten, e-mails, enz. …). Verlies van deze data kan de sluiting van een bedrijf betekenen.
Reken maar eens uit wat het uw bedrijf zou kosten als u een paar dagen tot zelf een week plat ligt of u heel belangrijke documentatie kwijt bent. Contracten of andere documenten waar u lang aan gewerkt heeft en plots er niet meer zijn. De schade van dataverlies kan dus serieus oplopen.

Dit wil natuurlijk niemand en daarom is het van levensbelang om van de belangrijkste data (documenten, foto’s, e-mails, enz.… ) op regelmatige tijdstippen de nodige back-ups te nemen.

Oorzaken van dataverlies

Er zijn verschillende oorzaken van dataverlies. Het kan zowel gaan om het falen van de hardware (harde schijf, USB stick, servers, virussen) als door menselijke handelingen zoals er zijn:

  • Per ongeluk een bestand gewist
  • Bestand overschreven met een oudere of verkeerde versie
  • Computer opnieuw geïnstalleerd zonder data eerst op te slaan
  • PC dat niet meer opstart en dus opnieuw geïnstalleerd moet worden
  • Brand
  • Raid controller van uw server is gecrasht

 

Manieren van back-up maken

Er zijn verschillende manieren van een back-up te maken. Deze worden nog eens onderverdeeld in twee categorieën

 • Online Back-up: Dit is back-up op een externe locatie (meestal server) via uw internet verbinding
 • Offline back-up. Dit is een back-up via een extern medium (externe HD, NAS, Back-up Tapes) bij u thuis of op uw bedrijf.

Illumedia heeft specialisten die voor zowel bedrijven als particulieren dergelijke back-up systemen opzetten.

Contacteer ons voor een afspraak, of lees over de verschillen tussen offline en online backup voor meer informatie, of ga direct naar de pagina over Backup Software.